Víkendový pobyt s praktickým kurzem řezu ovocných stromů pro úplné laiky, toužící tvarovat stromky na své zahradě vlastními silami.
Termíny akce: 28. 2.- 2. 3. 2025 a 7. – 9. 3. 2025.
Minimální počet účastníků pro uskutečnění kurzu je 7.
Na akci se dozvíte, jak řezat stromy čerstvě zasazené, jak je po začátku plodnosti udržovat v kondici i jak pomoci stromu dlouhodobě zanedbanému. Kurz bude obsahovat výklad s projekcí i praktické ukázky a práci v terénu.
Kapacita akce je omezena na max. 15 účastníků.
Pro praktický nácvik bude nářadí k dispozici, ale je možné si přinést vlastní nářadí (zahradnické nože, nůžky, pilku) kvůli konzultaci ohledně vhodnosti typu nářadí pro práci v sadu.
Lektoři:
Ing. Petr Novák, absolvent střední zahradnické školy v Brně-Bohunicích (1987) a Vysoké školy zemědělské v Brně (1992) a
Karel Vaníček, praktický zahradník a zahrádkář, bývalý správce zámeckého parku v Telči.
Cena kurzu: 1.800 Kč
Účastníci, ubytovaní během kurzu v Penzionu Javořice (2 noci), platí sníženou cenu 1.400 Kč. Cena ubytování se stravováním je 1.800 Kč za osobu (2 noci), ubytování ve dvoulůžkových, případně třílůžkových pokojích.
Pokyny k úhradě 50% ceny předem Vám zašleme e-mailem po obdržení přihlášky, nejdříve však začátkem roku 2025.
Vzhledem ke kapacitě pokojů nemůžeme slíbit ubytování po jedné osobě na pokoji. Klidně ale přijeďte s partnerkou/partnerem, či celou rodinou, účast všech na vzdělávací části pobytu není povinná.
Stravování (6 x jídlo) začíná v pátek večeří a končí v neděli obědem.
Stravování pro neubytované účastníky – po dohodě.
Délka kurzu: 12 vyučovacích hodin po 45 minutách.
Harmonogram:
Pátek:
17:00 – 18:00 – příjezd, ubytování
18:00 – 18:30 – večeře
18:30 – 20:00 – přednáška (2 h)
od 20:00 – posezení u krbu, ochutnávka místních ovocných moštů, ciderů, piva, vína,…
Sobota:
8 – 9 – snídaně
9 – 12 – práce v terénu, v mladém sadu (4 h)
12 – 13 – oběd
13 – 15 – individuální program – odpočinek, možnost výšlapu na místní zříceninu hradu Štamberka
15 – 16:30 – práce v terénu, drobné ovoce, příklady alternativního přístupu k řezu (2 h)
Od 17:30 večeře.
po večeři neoficiální program – konzultace, posezení u krbu, broušení nástrojů, vysvětlení a ukázka základních principů a způsobů roubování
Neděle:
8 – 9 – snídaně,
9 – 12 – práce v terénu, ve starším sadu, opakování, diskuse, probrání dotazů (4 h),
od 12 h oběd, po obědě odjezd, případně individuální program
Přihlásit se můžete e-mailem nebo vyplněním kontaktního formuláře zde.
V případě nejasností nebo dotazů volejte tel. 777 317 111, případně 776 158 581 nebo pište na e-mail info@javorice.cz