Řez ovocných dřevin 2024 – praktický kurz

Víkendový pobyt s praktickým kurzem řezu ovocných stromů pro úplné laiky, toužící tvarovat stromky na své zahradě vlastními silami.

Termín akce:   8. – 10. 3. 2024. V případě naplnění termínu (v dostatečném předstihu) bude otevřen další kurz o týden později., tedy  15. – 17. 3. 2024.

Na akci se dozvíte, jak řezat stromy čerstvě zasazené, jak je po začátku plodnosti udržovat v kondici i jak pomoci stromu dlouhodobě zanedbanému. Kurz bude obsahovat výklad s projekcí i praktické ukázky a práci v terénu.

Kapacita akce je omezena na 15 účastníků, pořadí určuje zaplacení zálohy po přihlášení. Pokyny k její úhradě Vám zašleme e-mailem po obdržení přihlášky.

Pro praktický nácvik bude nářadí k dispozici, ale je možné si přinést vlastní nářadí (zahradnické nože, nůžky, pilku) kvůli konzulatci ohledně vhodnosti typu nářadí pro práci v sadu.

Lektoři:
Ing. Petr Novák, absolvent střední zahradnické školy v Brně-Bohunicích (1987) a Vysoké školy zemědělské v Brně (1992) a
Karel Vaníček, praktický zahradník a zahrádkář, bývalý správce zámeckého parku v Telči.

Účastnický poplatek: 1.200 Kč
Účastníci, ubytovaní během kurzu v Penzionu Javořice (2 noci), platí snížený poplatek 900 Kč. Cena ubytování se stravováním je 1.600 Kč za osobu (2 noci), ubytování ve dvou nebo třílůžkových pokojích. Vzhledem ke kapacitě pokojů nemůžeme slíbit ubytování po jedné osobě na pokoji. Klidně ale řijeďte s partnerkou/partnerem, či celou rodinou, účast všech na vzdělávací části pobytu není povinná.

Stravování (6 x jídlo) začíná v pátek večeří a končí v neděli obědem.
Stravování pro neubytované účastníky – po dohodě.
Délka kurzu: 12 vyučovacích hodin po 45 minutách.

Harmonogram:

Pátek:
17:00 – 17:30 – příjezd, ubytování,
17:30 – 18:30 – večeře,
18:30 – 20:00 – přednáška (2 h),
od 20:00   – posezení u krbu, ochutnávka místních ovocných moštů, ciderů, piva, vína,…

Sobota:
8 – 9 – snídaně,
9 – 12 – práce v terénu, v mladém sadu (4 h),
12 – 13 – oběd,
13 – 15 – individuální program (odpočinek)

15 – 16:30 – práce v terénu, drobné ovoce, příklady alternativního přístupu k řezu (2 h),
Od 17:30 večeře.
po večeři odpočinek a individuální program – konzultace, posezení u krbu, broušení nástrojů .

Neděle:
8 – 9 – snídaně,
9 – 12 – práce v terénu, ve starším sadu, opakování, diskuse, probrání dotazů (4 h),
od 12 h oběd, po obědě individuální program nebo odjezd

V případě nejasností nebo dotazů volejte tel. 777 317 111 nebo pište na e-mail info(a)javorice.cz