Country večer ve Lhotce už 23. 7.

V sobotu 23. 7. 2022 se koná už šestnáctý ročník lhoteckého Country večera. K tanci i poslechu zahraje už tradiční Brtnický Dostavník, pro dobrou pohodu bude k dispozici guláš, klobása, pivo, limo, víno i něco tvrdšího. Přijďte pobejt…

Kurz výroby cidrů

život v kempuOdpolední kurz výroby cideru.

Obsahem kurzu je seznámení s procesem výroby cideru. V teoretické části se dozvíte jak se z jablek vyrobí mošt a z moštu cider. Porozumíte kvašení moštu na cider, jaké podmínky jsou pro něj vhodné a čemu se vyvarovat. Velká část je věnována problematice CO2 vznikajícího při kvašení, které dává vzniku perlení nápoje, a jsou s ním spojena jistá rizika. V praktické části si připravíme nádobu různé velikosti a kvasnou zátkou dle vaší preference.
Vyrobenou nádobu naplníme moštem a výroba cidru může začít.

Kurz je určen především začátečníkům.

Délka kurzu cca 3 hodiny. Předpokládaný čas – sobota 9 až 12 h (lze uzpůsobit).
Cena kurzu je 750 Kč a podle vaší chuti si můžete odvétz cidrový kvas, případně hotový cider v různém množství př.: 3l, 5l, 10l (350, 550 a 750 Kč).

Termín kurzu předpokládám o víkendu 8.-9. října, nebo 15.-16. října, přesný čas určíme po s vámi :-).

 

Pokud jste z daleka, můžete přenocovat v našem penzionu.

Objednávejte na 776717644, nebo na emailu pro tento účel vytvořený turistatek@seznam.cz.
Filip, výrobce a badatel cidru.

Řez ovocných dřevin

Řez ovocných dřevin

Víkendový pobyt s kurzem základů řezu ovocných stromů pro úplné laiky, toužící tvarovat stromky na své zahrádce vlastními silami.

Termíny akce:
25. – 27. 2. 2022
4. – 6. 3. 2022

Na kurzu se dozvíte, jak řezat stromy čerstvě zasazené, jak je po začátku plodnosti udržovat v kondici i jak pomoci stromu dlouhodobě zanedbanému. Kurz bude obsahovat výklad s projekcí i praktické ukázky a práci v terénu. Podrobnosti.

Znovuotevření Penzionu Javořice

Vážení přátelé,
od ledna 2022 opět otvíráme náš „hlavní stan“ – Penzion Javořice. Po několika měsících stavebních úprav jsme dospěli do fáze, kdy se vracíme k normálnímu provozu. Trvalo to o něco delší dobu, než jsme plánovali, ale to tak bývá :-). Aktuálně je k dispozici 5 pokojů, dva ne – sedmičku obývá babička a v trojce je dočasné skladiště. Tohle omezení zmizí nejpozději do začátku letní sezóny. Pokud by Vám aktuálních 13 lůžek nestačilo, můžete využít i Penzion V Kopci nebo Chatu Pod Javořicí.

Jehňátka

Jako každý rok touhle dobou se nám rodí jehňátka. Letos je to složité vzhledem ke chladnému počasí, ale nedá se nic dělat, počkat nejde. Pomáháme jim, co můžeme, ale chlad je zlý. Tak jim držme palce, ať jich přežije co nejvíc.

Smutná zpráva

Byl to náš soused. Často byl mrzutý, někdy i hrubý, na provozovatele hospody se možná ani moc nehodil. Rozhodně nebyl typickým hospodským. Mnozí po návštěvě jeho „Pohostinství Pod Štamberkem“ prohlašovali, že víckrát tam nevkročí. Často to ale porušovali. Ta hospoda si je přitáhla. Nejen vyřezávanou výzdobou, která byla jeho dílem. Ta hospoda prostě měla duši. Dostala ji od něj.
Jiří Houser 12. března zemřel.